Kempingezés? Irány Horvátország!

Horvátország, a Balkán-félsziget sokak által kedvelt gyöngyszeme, változatos tájakkal és gazdag kulturális örökséggel várja a látogatókat. Nem csoda, ha számos európai ország lakóinak kedvenc nyári desztinációja az Adria partján végignyúló ország. Magyarországról ráadásul igen rövid idő alatt megközelíthető – autóval, vagy vonattal is kényelmes desztináció, akár rövidebb időtartamú utakhoz is.

Az Adriai-tenger kristálytiszta vize, a festői tengerpartok, valamint a középkori városok vonzzák az ide utazókat. Az ország 1244 kisebb-nagyobb szigetet számlál, melyek közül számos kedvelt kempingezési célpont. Nézzük, mi mindent érdemes figyelembe venni, ha Horvátországban szeretnénk kempingezni!

A kempingezés reneszánszát éli, ami nem csoda, hiszen számos előnye van

A horvát kempingek magas színvonalúak és jól felszereltek, így minden korosztály számára kényelmes és élvezetes pihenést biztosítanak. A kempingezés lehetőséget nyújt a természet közvetlen közelében történő kikapcsolódásra, a reggeli kávénkat így akár pizsamában, a tengerparton üldögélve is elfogyaszthatjuk.

Azt sajnos nem állíthatjuk, hogy a kempingezés minden esetben nagyon olcsó lenne, de az még mindig elmondható, hogy összességében az egyéb szálláslehetőségekhez képest remek ár-érték arányt találhatunk így.

Kik fogják imádni a horvátországi kempingezést?

Horvátország kempinghelyei sokféle látogatót vonzanak, korántsem csak családokat, noha az bizonyos, hogy a gyerekek számára egy sátras nyaralás a legizgalmasabb élmények, emlékek közé kerül majd.

A gyerekek nélkül utazó pároknak, vagy kisebb-nagyobb baráti társaságoknak is ideális szálláshely lehet egy jól megválasztott kemping, amennyiben az utazók mindegyike szereti a természetet, és amennyiben rendelkezünk megfelelő felszereléssel, hogy az alapvető komfortot a sátorban is biztosítsuk magunknak.

Hol találjuk Horvátországban a legjobb kempinghelyeket?

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány méltán népszerű desztinációt a horvátországi kempingezéshez.

Isztriai-félsziget

Az Isztriai-félsziget nyugati partján fekvő városok, Umag, Poreč és Rovinj, számos kiváló kempinghellyel büszkélkedhetnek. Ezek a helyek nemcsak a tengerpart közelsége miatt népszerűek, hanem a történelmi városközpontok és a kulturális látnivalók miatt is.

Umagban találhatjuk az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kempinget a térségben, számos medencével, sportpályával és szórakozási lehetőséggel. Rovinjban festői környezetben, közvetlenül a tengerparton elhelyezkedő alternatívát is találunk, amely remek infrastruktúrával is rendelkezik, beleértve a sportlétesítményeket és éttermeket.

Dalmácia

Dalmácia híres történelmi városai és festői tengerpartjai ideális helyszínt biztosítanak a kempingezéshez. Split, Zadar és Dubrovnik környékén egyaránt számos jól felszerelt kemping található. A dalmát tengerpart kempingjei különösen vonzóak, mivel a legtöbb közvetlen tengerparti hozzáféréssel rendelkezik, ami lehetővé teszi a vendégek számára a strandolást és a vízi sportokat. Split, Zadar és Dubrovnik gazdag történelmi öröksége számos kirándulási és felfedezési lehetőséget kínál. A környék természeti parkjai és szigetei pedig ideálisak túrázásra és kerékpározásra.

A Kvarner-öböl és szigetei

A Kvarner-öböl és szigetei, mint Krk, Cres és Rab, szintén népszerű és biztonságos kempingcélpontok. Ezek a szigetek jellemzően azokat a látogatókat vonzzák, akik leginkább a természet közelségére és nyugalomra vágynak.

A Kvarner-öböl és szigetei ideálisak az aktív pihenésre is, számos kijelölt túraútvonal található a szigeteken, melyek végig gyönyörű panorámát mutatnak a tengerre és a hegyekre. Kerékpárutak és kölcsönzők szintén rendelkezésre állnak azoknak, akik inkább két keréken fedeznék fel a mesés szigeteket. A vízisportok, mint a kajakozás, búvárkodás és vitorlázás, szintén népszerű tevékenységek a régióban.

Utazási előkészületek és tippek – a kempingfelszerelés fontossága

Az alapvető kempingfelszerelések közé tartozik a sátor (hacsak nem lakókocsival utazunk), hálózsák, matrac és főzőeszközök. Ezek biztosítják az alapvető komfortot, és hogy a természet mellé kipróbálhassuk a nomád önellátást is. Nincs jobb, mint egy forró, friss kávé közvetlenül a sátor előtt elkészítve és a tengerbe lógó lábbal elfogyasztva. A legfontosabb kempingkellékek természetesen szabadon kiegészíthetőek további, extra komfortot adó tételekkel, de azért érdemes odafigyelni arra, hogy a túl sok kütyü és kellék egy ponton túl éppen a kempingezés lényegét veheti el, az egyszerűséget és természetközelséget.

Az alapkellékek mellett érdemes jól átgondolni, hogy milyen élelmiszereket és italokat érdemes csomagolni – leginkább a hőmérsékletre nem érzékeny, nem romlandó tételeket (pl. kétszersült, tartós élelmiszer). Minden mást érdemes frissen, a helyi piacról vagy boltból beszerezni.

Az autóval történő utazás számos előnnyel jár, különösen kempingezés esetén. Az autó lehetőséget biztosít a kempingfelszerelés könnyű szállítására és nagyobb rugalmasságot nyújt az útvonalak és megállók megválasztásában. Horvátország jól kiépített autópálya- és úthálózattal rendelkezik, amely könnyű és kényelmes közlekedést biztosít az ország bármely részére, így egy hosszabb tartózkodás során akár több különböző kempingben is megszállhatunk, miközben a tengerparti autóúton minden másnap vagy harmadnap élvezzük a mesés panorámát.

Fontos, hogy a kempingezés során mindig tiszteletben tartsuk az adott kempinghely szabályait, és az ott megszálló emberek nyugalmát.

Ne feledkezzen meg utasbiztosításáról sem!

Az utasbiztosítás elengedhetetlen a kempingezés során, mivel számos váratlan helyzetre nyújthat megoldást. A megfelelő fedezetek egy esetleges sérülés vagy akut, hirtelen fellépő betegség ellátásának költségeit is fedezhetik. Az autó asszisztencia pedig arról is gondoskodik, hogy ha az út során műszaki vagy egyéb probléma lépne fel, akkor ne a leállósávban vesztegelve töltsük a nap nagy részét, hanem azonnal legyen egy hívható telefonszámunk, és tudjuk, hogy érkezik a segítség.

A megfelelő biztosítás kiválasztása fontos lépés az utazás előtt. Érdemes összehasonlítani a különböző biztosítási csomagokat, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Fontos, hogy az utasbiztosítás tartalmazza a szükséges fedezeteket és kiegészítőket – ilyen lehet, például az autó asszisztencia, vagy az akut egészségügyi probléma ellátása.

A jó kempingező erre is odafigyel – környezetvédelem és fenntarthatóság

Aki kempingezni indul, az általában azért teszi, mert imádja a természet közelségét, így többnyire jól tudja, hogy miként kell körültekintően élvezni azt. Mégis fontos kitérni erre a pontra, ha valaki épp az idén indulna először útnak lakókocsival vagy sátorral.

A kempingezés során kiemelten fontos odafigyelni a környezetvédelemre és fenntarthatóságra, hogy a most felnövő generáció, sőt az ő gyerekeik is élvezhessék a nekünk jutott mesés természetet. Alapvető fontosságú, hogy megfelelően kezeljük a szemetet, semmi ne mutassa, hogy hol volt a sátrunk, próbáljuk minimalizálni a környezetre gyakorolt hatásunkat.

Szintén a fenntartható kempingezési (és utazási) tippek közé tartozik a helyi termékek vásárlása, a környezetbarát tisztítószerek, kemikáliák (pl. rovarriasztók, naptejek) használata.

Elmondható tehát: aki Horvátországba indul, annak érdemes megfontolnia, hogy legalább néhány éjjelt kempingben töltsön. Az utazás előkészületei, a megfelelő utasbiztosítás megkötése és a környezetvédelem hozzájárulnak, hogy a kempingezés biztonságos legyen, a váratlan kellemetlenségek minél kisebb gondot okozzanak, valamint, hogy a kempingeket és a természetet még a következő generációk is élvezhessék.

Vissza a lap tetejére

Utolsó frissítés dátuma: 2024. 07. 17.